Από την φιλαυτία γεννιούνται όλα τα πάθη

Γέροντα, τι είναι φιλαυτία;

-Το να κάνεις τα χατίρια του παλαιού σου ανθρώπου, να αγαπάς δηλαδή τον παλαιό σου άνθρωπο. Και η μαστριμαργία και ο εγωισμός και το πείσμα και η ζήλια πρακτορείο έχουν την φιλαυτία. Και βλέπεις άλλος από φιλαυτία ζητάει το βόλεμά του, την ανάπαυσή του, και δεν λογαριάζει κανέναν. Άλλος φροντίζει σχολαστικά για το φαγητό του, για τον ύπνο του, μην τυχόν και πάθει τίποτε η υγεία του. Άλλος ζητά να τον υπολογίζουν, να τον εκτιμούν  ̇ λίγο να μην του δώσουν σημασία, να μην κάνουν το θέλημα του, αντιδράει. Σου λέει:  «Γιατί δε με υπολόγισαν; Θα τους δείξω εγώ». Πα- πα, φοβερό πράγμα η φιλαυτία!

  • Γέροντα, πώς μπορεί να λέει κανείς: «Ενεκά σου θανατούμεθα όλην την ημέρα»; [i]

-Αν θυσιάζει το θέλημα του για χάρη του άλλου. Το θέλημα έχει τον εαυτό μας μέσα, έχει φιλαυτία. Όποιος δεν εξετάζει αν αυτό που αναπαύει τον εαυτό του αναπαύει και τον άλλον και αρχίζει με μια απαίτηση: «θέλω εκείνο, θέλω το άλλο» ή «γιατί δε μου το έκανες εκείνο, γιατί δε μου έδωσες το άλλο;», αυτός τελικά θα κανοναρχήται από τον διάβολο.

  • Μερικοί, Γέροντα, όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουν, δεν μπορούν να ησυχάσουν.

-Πώς να ησυχάσουν, αφού έχουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό που θέλουν; Αν κανείς έχει τον εαυτό του σε ότι θέλει, μπορεί να έχει και τον Χριστό; Όταν όμως δεν έχει τον εαυτό του και έχει το ένα, το κυριότερο, δηλαδή το Χριστό, τότε τα έχει όλα. Όταν δεν έχει το Χριστό, τίποτε δεν έχει. Αν ο άνθρωπος πετάξει τον εαυτό του, ο Θεός του τα δίνει όλα κατά τρόπο θαυμαστό.

–    Γέροντα,  εγώ, όταν μας μιλάτε για το πέταμα του εαυτού μας , αισθάνομαι ένα φόβο, μήπως δεν αντέξω.

– Ε, τι πάθαμε! Είναι σαν να λες: «Αν πετάξω τα πάθη, τι θα έχω μετά;» Γιατί, όταν λέω να πετάξουμε τον εαυτό μας, εννοώ να πετάξουμε τα πάθη μας, να απεκδυθούμε τον παλαιό μας άνθρωπο. Για τον μεγάλο που έχει επίγνωση είναι λιγάκι βαρύ να πει: «Δεν μπορώ να πετάξω τον εαυτό μου». Αν σου πουν : «πάρε το βαριό και γκρέμισε αυτόν τον τοίχο» και εσύ είσαι μαθημένη με την πένα, δικαιολογείται να πεις «δεν μπορώ». Αλλά για την απέκδυση του παλαιού ανθρώπου δεν χρειάζονται δυνάμεις σωματικές  ̇ ταπείνωση χρειάζεται.

 

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Δ΄ ( ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ )

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ

[i] Ψαλμ. 43,23.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *